2a EDICIÓ 2025

CONVOCATÒRIA 4D

DRETS DIGITALS DES DEL DISSENY

Ajuda econòmica a la innovació en digitalització democràtica
Ajuda econòmica a la innovació en digitalització democràtica

// SOBRE LA CONVOCATÒRIA

El procés de sol·licitud a la Convocatòria 4D és intencionadament ràpid i fàcil per encoratjar la participació de tothom que tingui un projecte que cregui que hi pot tenir cabuda. Si el projecte té possibilitats, procedirem a una entrevista detallada. En qualsevol cas, garantim una resposta a cada sol·licitud rebuda.

__OBJECTIUS

L’objectiu de la Convocatòria 4D Drets Digitals des del Disseny és donar suport als desenvolupaments o iniciatives enfocades a l’acció en termes de comuns i drets digitals, tals com:

DESENVOLUPAMENTS TECNOLÒGICS
Protocols d’actuació per canviar hàbits institucionals i/o generals
Litigis estratègics
Modificacions legislatives i incidència
Sorpreneu-nos amb altres tipus de solucions que no imaginem

La idea central és intervenir per tal que la digitalització sigui democràtica i/o els drets digitals s'apliquin de forma sistèmica (possibilitat d'escalar amb ample impacte), des del disseny i per defecte, en l'àmbit públic i/o privat. Busquem tecnologies, accions i/o protocols d'actuació, més enllà de la simple generació d'investigacions o informes.

__DOTACIÓ ECONÒMICA

La Convocatòria 4D ofereix dues dotacions econòmiques de: 15000€* per tal que es duguin a terme projectes d’entitats, consorcis o persones d’àmbit europeu, ja en marxa o ja parcialment finançats.

_15.000€
_Per a entitats, consorcis o persones d’àmbit europeu.

Es lliurarà el 90% al moment de la presentació pública (octubre 2025) i el 10% restant al moment de la finalització acordada amb la persona/entitat receptora.

Tots els projectes hauran de ser amb llicències que no siguin copyright estricte. S'atorgarà prioritat als projectes que utilitzin programari i llicències lliures. L'ús de llicències més restrictives és admès, però requereix una justificació.

* La tributació fiscal que afecti aquesta dotació dependrà de la forma jurídica que tingui la proposta premiada

{ TERMINIS }

Fins al 25 de maig

_Convocatòria oberta fins al 25 de maig 2025

_Resultat del primer cribratge: 30 de juny 2025

_Entrevistes primer cribratge: juliol 2025

És imprescindible tenir disponibilitat per presentar el projecte el dia 28 d’octubre de forma presencial a Barcelona.

per participar-hi omple el
# QUI SOM
Aquesta convocatòria l’impulsem:
Accent Obert Logo
ACCENT OBERT

Accent Obert (fins a juny de 2025, Fundació .cat) és una fundació privada sense ànim de lucre que té com a missió la defensa de la nostra manera de ser en digital. Impulsa una internet oberta i diversa, on la comunitat catalanoparlant hi tingui veu pròpia, promovent iniciatives que connecten llengua, tecnologia i societat. Els nostres àmbits d’actuació inclouen: la gestió d’infraestructures comunitàries —com el domini .cat—, la defensa dels drets digitals de la comunitat catalanoparlant, el foment del talent digital en català i la creació d’eines per viure plenament en català en l’àmbit digital.

XNET Logo
xnet, Institut per a la Digitalització Democràtica

Xnet és una xarxa d’especialistes I activistes que proposa solucions avançades en diferents camps relacionats amb la digitalització democràtica, els drets digitals i l’actualització de la democràcia al segle XXI com ara la privacitat, l’ús de les dades, la IA, la neutralitat de la xarxa; la llibertat d’expressió i informació vs les fake news, la propaganda i la desinformació; la defensa d’informants / alertadors / whistleblowers, les filtracions ciutadanes i lluita anticorrupció; la tecnopolítica i la incidència ciutadana; l’actualització de la democràcia amb mètode R+D polític, la transparència i la participació; la cultura lliure.

Per a més informació o per suggerir-nos millores podeu escriure a

[ FORMULARI D’INSCRIPCIÓ ]

El termini d'inscripció per a l'edició 2025 va concloure el 25/05/2025

FINALISTES

Data Detox Kit on AI
de Tactical Tech

L’objectiu principal del Data Detox Kit ha estat empoderar persones i comunitats per replantejar la seva relació amb la tecnologia i proporcionar-los el coneixement i les eines pràctiques que necessiten per recuperar el control sobre les seves eines digitals. El kit està disponible en més de 40 idiomes. Ara toca ampliar-lo a la IA.

https://datadetoxkit.org/

 

Països Baixos
Attrap
de La Quadrature du Net

A França, els prefectes (els representants locals del govern) tenen molt de poder per prendre mesures que restringeixen llibertats: autoritzen drons de vigilància, videovigilància algorísmica, prohibeixen manifestacions, creen zones on s’amplien els poders de les forces de l’ordre, entre d’altres. Les directrius administratives locals que emeten no són fàcilment accessibles.
Attrap és un mòdul rastrejador (crawler) que analitza els llocs web de les prefectures per detectar automàticament noves ordres administratives. Aquestes ordres es descarreguen, se’ls aplica reconeixement òptic de caràcters (OCR) i se n’extreu el text. Això permet fer pública una base de dades on es poden fer cerques fàcilment.

https://attrap.fr

 

França
TruthAid
de Newtral

TruthAid és un kit digital de primers auxilis que ofereix informació ordenada i verificada a la ciutadania durant situacions de crisi o emergència.

Madrid
Salus.coop

Salus.coop és una mena de micromecenatge on, enlloc de donar diners, dones les teves dades de salut. Dades que serveixen per donar suport a una causa en forma de projecte de recerca mèdica. El que fa a salus.coop és garantir que les teves dades siguin anònimes i que ningú més que qui tu autoritzis hi tingui accés. Actualment treballa per integrar-se amb el sistema públic de salut català, La Meva Salut.

https://www.salus.coop/

 

Catalunya
Transporta'm
de Anna Gómez Llauradó i David Cortés Toledano

Una app pensada i feta per persones usuàries que usen el transport públic cada dia i busquen millorar la informació simplement per poder fer els seus trajectes de forma àgil i sense que moure’s quotidianament sigui disruptiu per a la vida diària. Fan el que haurien de fer les institucions.

https://transportam.cat/

 

Catalunya
Drip. Period & fertility app
de Martha Doerfler i Marie Kochsiek

Drip és una aplicació de codi obert per al seguiment de la menstruació i la fertilitat que guarda totes les dades íntimes únicament al dispositiu de la persona usuària, sense possibilitat de rastreig extern. En un context global en què els drets sexuals i reproductius estan amenaçats i es persegueix dones que avorten, Drip protegeix les usuàries garantint que puguin controlar la seva fertilitat i que cap dada pugui ser utilitzada en contra seva.

https://dripapp.org/

Alemanya
Gruf
de Versembrant

Gruf està dissenyat especialment per a l’aprenentatge de competències musicals i artístiques. Integra els principals instruments utilitzats en la producció musical actual (sampler, seqüenciador, sintetitzador, mesclador…) per produir els teus propis beats o crear en comunitat de forma col·laborativa.

https://gruf.versembrant.cat

 

Catalunya
LibreWater
de Tom Dietel i Spyridon Nompliakis

LibreWater és un dispositiu de maquinari lliure per a dessalinització solar a petita escala, distribuint la propietat i la presa de decisions al voltant de la tecnologia. Sota el principi de disseny global, fabricació local, el disseny evoluciona constantment gràcies a l’experiència en treball de camp de persones usuàries, científiques, makers, emprenedores i qualsevol que hi vulgui contribuir. En comparació amb altres dessalinitzadores a petita escala existents, LibreWater aspira a produir més aigua amb menys superfície, menor pèrdua d’energia i major velocitat de destil·lació, incorporant millores de disseny tèrmic, com a superfícies absorbents optimitzades, un aïllament tèrmic més efectiu, fluxos de convecció interna, ús de concentradors solars (com miralls parabòlics), vàlvules per gestionar millor el flux de calor, condensació i evacuació de l’aigua.

https://codeberg.org/LibreWater/

Grècia i Alemanya
Davinci
de Vocdoni

Només els governs i grans organitzacions poden costejar la tecnologia necessària per garantir la seguretat electoral, deixant milers de milions de persones sense una opció viable de participació digital i sense possibilitat de votar de manera recurrent. Aquest model obsolet debilita les democràcies. Davinci és un protocol de votació dissenyat per a una adopció massiva, amb les màximes garanties de privadesa i seguretat. Permet eleccions freqüents i de baix cost garantint transparència, resistència a la censura, anti-coerció i integritat.

https://davinci.vote/

Catalunya i Suïssa
Center for Intimacy Justice

El Center for Intimacy Justice (CIJ) ha documentat que les grans plataformes tecnològiques com Meta, Google, TikTok i Amazon eliminen o censuren sistemàticament informació sobre la salut de les dones, classificant-la erròniament com a “contingut sexual” o “per a adults”. Els temes afectats inclouen la menopausa, el dolor pelvià, la salut menstrual, l’endometriosi, l’anticoncepció, la salut reproductiva i altres qüestions de salut íntima, mentre es permet massivament la publicitat de productes per a la disfunció erèctil i la salut sexual masculina, i evidencia un clar biaix hipòcrita. CIJ ha demostrat que el 100% de les organitzacions de salut femenina analitzades van tenir anuncis rebutjats per Meta, i el 50% van veure suspès completament el seu compte publicitari. Davant d’aquesta discriminació estructural, CIJ vol accedir a dades internes de les plataformes mitjançant la regulació DSA europea per analitzar les desigualtats, fer-les públiques i exigir canvis legals que garanteixin igualtat d’accés a la informació sobre salut.

https://www.intimacyjustice.org/

França
Calidoscopi
de AGORA – Agricultural Governance for Open and Responsible AI, Dr. Maria Francesca De Tullio

El projecte denuncia el fenomen del “data grabbing” (acaparament de dades), similar al “land grabbing” (acaparament de les terres): les empreses tecnològiques controlen les dades generades per camperols i les utilitzen per especular amb la terra, imposar monocultius i desposseir les comunitats locals. Agora afirma que el dret a la terra ha d’incloure el dret a les dades. Per això, crea un protocol legal i tecnològic amb clàusules legals i produeix recursos pràctics perquè les comunitats rurals puguin defensar col·lectivament els seus drets.

Itàlia
Som-hi juntes
via La Intersección

Estan fartes de les xarxes socials tòxiques, així que s’han mudat a un nou barri: el Fedivers. Et conviden a formar part d’aquesta comunitat, on aposten per una internet més humana, lliure i col·laborativa.

https://somhijuntes.org

 

Madrid
Freedom of Information by Design
de Creative Ideation Hub

Busca automatitzar i democratitzar l’accés a la informació pública al Regne Unit. El projecte facilita a la ciutadania generar, enviar i rastrejar peticions d’informació pública a les institucions.

Regne Unit
Lupai
de Centre d'Educació Popular Lohana Berkins i Aureka

Inspirat en la solidaritat de les comunitats. Impulsat per IA. Lupai és una eina que permet respondre preguntes sobre els marcs legals i administratius de la migració i el treball a Alemanya. Les respostes es basen exclusivament en fonts fiables seleccionades per persones expertes, i connecta les persones usuàries amb professionals, iniciatives i organitzacions que donen suport als qui es troben en cada situació.

https://lupai.de/

Alemanya
GeoNotary
de Luis Pulgar Gamereu

Proves certificades i notaritzades mitjançant blockchain. A l’administració de justícia, la prova és l’element més important. Sense evidència objectiva i fiable, el procés es redueix a persuasió i influències. Tot i això, la manipulació de fets és un problema habitual: testimonis que falsifiquen la seva versió a favor d’una part i pèrits que dissenyen els seus informes a conveniència. Aquest projecte sorgeix de l’experiència professional del seu creador, que ha exercit com a pèrit durant diverses dècades.

https://www.geonotary.com

 

Madrid
Arxiu de l'International Press Institute: secció sobre la història de les dones en tecnologia
de International Press Institute (IPI)

L’ International Press Institute (IPI) va ser fundat el 1950 com la primera xarxa global dedicada a la llibertat de premsa. Durant 75 anys, l’IPI ha investigat, documentat i exposat amenaces al periodisme independent a tot el món, i el seu arxiu és de valor incommensurable per entendre la història en la intersecció entre periodisme, drets humans, política i canvi social. Aquest material es troba actualment en caixes. Aquest projecte el transformarà en presentacions digitals accessibles i visualitzacions de dades que mostrin l’evolució de la innovació tecnològica als mitjans. Una secció dedicada se centrarà en gènere i dones en tecnologia, i s’exposarà amb motiu del 75è aniversari de l’International Press Institute.

https://ipi.media/about/history/

Àustria
Pantube
de Associació Pancontinental de Comunicació

Col·lectiu de creador*s, perquè una altra internet és possible.

https://pantube.tv

Catalunya
Silos Breaker
de Data Rights, Lori Roussey, Eliot Bendinelli

Silos Breaker ajuda les persones a moure les seves dades entre serveis digitals de forma segura i lliure, sense quedar atrapades en monopolis. Alhora, pressiona perquè les grans plataformes compleixin les lleis europees i obrin les seves dades a alternatives més respectuoses.

https://www.datarights.ngo/interoperability-vs-monopolies

 

França, Països Baixos, Alemanya, Suïssa
Reviu, plataforma digital per a un mercat del lloguer ètic i transparent
de IDRA, Institut de Recerca Urbana de Barcelona

Un portal per deixar la teva opinió anònima sobre un pis o una immobiliària. Qualsevol detall pot ajudar qui estigui a punt de traslladar-se. Descobreix si la immobiliària et tractarà bé abans de signar el contracte.

https://reviucasa.com/

Catalunya
Mapa de la Censura
de Grup de Periodistes Ramon Barnils

El Mapa de la Censura és una iniciativa de l’Observatori Mèdia.cat –impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils – que des de l’any 2015 recull incidents que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir la llibertat d’expressió o el dret a la informació de la ciutadania als territoris de parla catalana.

https://mapacensura.media.cat/

Catalunya
STOPVMO
de ALIA, Associació Cultural de Dones per a la Recerca i l'Acció / Donestech / Fem Bloc

Kit d’autodefensa. Perquè ni l’esfera masclista, ni l’odi ni la misogínia no ens faran abandonar el món digital.

https://stopviolenciesmasclistesonline.cat/

Catalunya
FörderFunke
de Benjamin Degenhart i Ben Gläser

Benjamin i Ben són dos joves escandalitzats pel fet que, en un moment en què Silicon Valley fantasieja amb la Intel·ligència Artificial General, encara sigui tan difícil accedir a informació sobre drets bàsics que l’Estat ha atorgat a la ciutadania i que podrien suposar una diferència substancial en les seves vides, enlloc d’un Estat proactiu que tingui cura de la seva gent. Fins i tot en presentar Förder Funke a persones de l’administració, es van trobar amb la preocupació que si de sobte moltes més persones reclamessin els seus drets, el sistema de benestar social quedaria desbordat. A Alemanya hi ha un greu problema de no sol·licitud: cada any es perden 12.000 milions d’euros en ajudes per a la cura a domicili, i el 60% de les persones amb dret a prestacions bàsiques per a gent gran no les reben. Molts dels països de la UE tenen xifres semblants. FörderFunke té com a objectiu informar proactivament a la ciutadania sobre els beneficis socials als quals té dret.

https://foerderfunke.org/

Alemanya
__Amb el suport de: